Kieran McInerney Architect :: Abundance -1
Kieran McInerney Architect :: Abundance -1
Kieran McInerney Architect :: Abundance -1

2008

Australian Pavilion 11th International Architecture Exhibition la Biennale di Venezia 2008.

When invited to contribute to the exhibition we chose to develop a farmhouse oasis in a typical Australian harsh, complex climate. The site has long views from a hill dotted with granite boulders and eucalyptus trees down to the patchwork of agriculture on the plains. The new house wraps the existing rooms and vegetation; protecting them from the climate and the landscape from them. Farm buildings and infrastructure are incorporated to share and care for resources, and reduce footprint. Water tanks are placed in and under the building to improve water quality and act as thermal mass for summer coolth and winter warmth.

Wall filters mediate light, wind, dust, insects, bushfire and energy. A tent of potable quality roofing steel efficiently harvests clean rainwater. The orchard impluvium beneath is a green, moist filter for fragile humans and culture. Most imported fauna and flora does not survive this climate but some thrive with devastating effect. In this building the material and detritus of imported agriculture and domesticity is composed into an interior of resources, culture and technology.

Kieran McInerney Architect :: Abundance -4